sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Eliane Elias


Ma gandeam ca poate in sfarsit incepe sa se incalzeasca afara. Ei as. Mai, ce frumos ar fi sa ma teleportez acum in Brazilia! Nu se poate? Ia sa vedem. Macar cu puterea mintii. 

Marturisesc ca nu stiu foarte multe lucruri despre Brazilia. Bine, iti vin imediat in minte fotbal, cafea, Amazon, hidrocentrale, Royce Gracie si JiuJitsu brazilian, o tara aflata in Top 10 puteri economice dar renumita pentru favele, samba, carnavalul de la Rio, plaja de la Ipanema si muntele Corcovado. 

Daaa... Girl from Ipanema, celebra bossa nova a lui Joao Gilberto! Dar nu despre Joao Gilberto vreau sa vorbesc acum ci despre "the girl from Sao Paolo" - Eliane Elias


Eliane este poate cea mai cunoscuta femeie din jazz, dupa Ella Fitzgerald si Mahalia Jackson. Nu are nici pe departe vocea Ellei sau a Mahaliei dar as putea spune ca este o artista mult mai completa pentru ca este si o foarte buna pianista si se pricepe bine de tot si la compozitie si aranjamente. Unde pui ca arata mullt mai bine ;)

Deci, Eliane s-a nascut in Sao Paolo, Brazilia in 1960. Maica-sa si sora-sa cantau de asemenea la pian asa ca la ea muzica e o afacere de familie. Si-a inceput cariera la 17 ani impreuna cu Toquinho si Vinicius de Moraes cu care a inceput sa faca turnee, in special in America de Sud. Intr-unul din turnee l-a cunoscut pe bassistul Eddie Gomez. Acesta a convins-o sa vina la New York si sa se alature trupei Steps Ahead. 


Steps Ahead au ramas si acum printre favoritii mei. Va trebui sa scriu in detaliu despre ei ca am ce - toti muzicanti de cea mai inalta clasa.

Sa ne intoarcem la Eliane Elias.
Intre timp s-a insurat cu Randy Brecker, fratele lui Michael Brecker. 

In 1984 a scos primul ei album - Amanda (dupa numele fetitei sale)

2 piese de pe acest album: AMANDAMADA - samba style si PANDAMANDIUM - Brecker Brothers style

 

A fost votata drept Best New Talent in revista JAZZIZ magazine.
Daca vorbim despre distinctii, pot sa adaug ca a fost nominalizata la premiile Grammy(Best Jazz Solo Performance -cu Herbie Hancock - Solos and Duets; Best Large Jazz Ensemble Album - impreuna cu Big Band-ul Radio din Danemarca; Best Latin Jazz Album - pentru albumul Samba Triste), a avut numeroase piese in Top 5 Bilboard magazine sau in topurile din Europa si Japonia, Discuri de aur, distinctii precum Beyond Musician, Best Composer, Jazz Pianist, Female Vocalist, Musician of the Year, Best Vocal Album... Nici nu le mai insir pe toate. Ori e foarte buna ori tipa asta vaneaza medalii ca prea are multe. Dar mai degraba e foarte buna.

Ce mi se pare foarte interesant la Eliane Elias este dorinta ei de explorare si autoexplorare. Daca la inceputul anilor 80 aborda stilul fusion alaturi de Steps Ahead si Randy Brecker, anii 90 ne arata o alta personalitate inclinata mai mult catre jazz clasic. Si nu doar jazz. Albumul On the Classical Side contine interpretari de Bach sau Ravel.


Eliane Elias Plays Jobim. Un alt mare succes, o alta latura a Elianei, probabil cea mai puternica - Bossa Nova. N-a fost o descoperire ci o redescoperire, o revenire la origini. De fapt lucrurile se leaga - si-a inceput cariera alaturi de Vinicius de Moraes, acelasi de Moraes care a scris versurile multor din cantecele lui Antonio Carlos Jobim. 


Cel mai bine e sa o lasam chiar pe ea sa ne spuna povestea ei, one of the Bossa Nova Stories


Discografie:
    * 1984: "Amanda"
    * 1987: Illusions
    * 1988: Cross Currents"
    * 1989: So Far So Close"
    * 1990: Eliane Elias Plays Jobim
    * 1991: A Long Story
    * 1992: Fantasia
    * 1993: Paulistana
    * 1993: On the Classical Side"
    * 1995: Best of
    * 1995: Solos and Duets
    * 1997: The Three Americas
    * 1998: Sings Jobim
    * 2000: Everything I Love
    * 2001: Impulsive!
    * 2001: The Best of Eliane Elias, Vol. 1: Originals
    * 2002: Kissed By Nature
    * 2003: Timeless Eliane Elias
    * 2003: Brazilian Classics
    * 2004: Giants of Jazz: Eliane Elias
    * 2004: Dreamer
    * 2005: Sings & Plays
    * 2006: Around the City
    * 2008: Something For You: Eliane Elias Sings & Plays Bill Evans
    * 2009: Bossa Nova Stories
    * 2010: "Plays Live"




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu